16 maja 2020

Muffinki z czekoladą

Propozycja na szybkie małe co nieco, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.


Składniki na 12 babeczek:

300 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
150 ml wody mineralnej gazowanej
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g posiekanej czekolady

Sposób wykonania:

1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukry.
2. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, jajko i wodę gazowaną.
3. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać kawałki czekolady.
4. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Muffinki bardzo ładnie wyrosną.
5. Pieczemy w 180 st.C przez około 20-30 minut - do suchego patyczka.

Smacznego!!!


Źródło: Domowe wypieki

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, mniam! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiałam tu zerknąć, ja to łasuch totalny. hehe No i taką muffinkę zjeść się chce z marszu, kolejny fajny przepis. Aj ta moja słabość do czekolady. hehe

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!