Składniki:
4 szklanki mąki tortowej
30 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki masła - rozpuścić
2 jajka
2 łyżki olejuszczypta soli
Kruszonka:
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki zimnego masła
Sposób wykonania:
1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut.
2. Mąkę przesiać, dodać sól.
3. Do ciepłego rozpuszczonego masła dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać, po czym dodać jajka i ponownie wymieszać.
4. Podrośnięty zaczyn wymieszać z mąką i mieszanką jajeczną z masłem. Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników, potem ręcznie wyrobić ciasto. W momencie zagniatania ręce maczamy w oleju i zagniatamy, aż olej się skończy i wmiesza w ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
5. Ciasto podzielić na 12 bułeczek, uformować i ułożyć na blaszce. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Potem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st.C przez 20-25 minut.
Smacznego!!!
Źródło: I love bake
A ile jajek, bo w składnikach brak informacji?
OdpowiedzUsuń2 jajka
UsuńPięknie wyglądają te bułeczki i jeszcze ta kruszonka. Na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam....jeszcze gorące ale myślę że będą smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, mam nadzieję, że będą smakować. Pozdrawiam
Usuń