Świąteczna wersja sernika. Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta przekładane.
Składniki (blaszka 20x36cm):
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Sernik:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
1/4 kostki margaryny
Masa budyniowa:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
1/2 kostka miękkiej margaryny/masła
Truskawki:
500 g truskawek (u mnie mrożone)
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody
Sposób wykonania:
1. Biszkopt i sernik najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej.
2. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić,
następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku.
Partiami dodawać mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać
olej.
3. Piec w 180st.C przez 35 minut.
4. Zrobić wkładkę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń
(proszek), mąkę i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Potem partiami
dodawać ser, aromat waniliowy, a na końcu delikatnie wmieszać ubitą na
sztywno pianę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w
170st.C przez 50-60 minut. Piekłam 60 minut i to chyba w moim piekarniku za długo, bo spód sernika lekko mi się podpiekł. Następnym razem będę piec 50 minut.
5. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem, a resztę mleka wymieszać z
budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić.
Margarynę/Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
6. Rozmrożone truskawki zmiksować na gładko, wymieszać z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia.
7. Przełożyć ciasto: biszkopt - masa budyniowa - sernik - truskawki
8. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
jak smacznie:)
OdpowiedzUsuń