11 stycznia 2020

Sernik przekładany z truskawkami

Świąteczna wersja sernika. Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta przekładane.


Składniki (blaszka 20x36cm):

Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Sernik:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
1/4 kostki margaryny

Masa budyniowa:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
1/2 kostka miękkiej margaryny/masła

Truskawki:
500 g truskawek (u mnie mrożone)
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody

Sposób wykonania:

1. Biszkopt i sernik najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej.
2. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać olej.
3. Piec w 180st.C przez 35 minut.
4. Zrobić wkładkę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń (proszek), mąkę i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Potem partiami dodawać ser, aromat waniliowy, a na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170st.C przez 50-60 minut. Piekłam 60 minut i to chyba w moim piekarniku za długo, bo spód sernika lekko mi się podpiekł. Następnym razem będę piec 50 minut.
5. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę/Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
6. Rozmrożone truskawki zmiksować na gładko, wymieszać z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia.
7. Przełożyć ciasto: biszkopt - masa budyniowa - sernik - truskawki
8. Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!