Składniki:
1 kg ryżu
200 g rodzynek (opłukać)
drożdże winiarskie do białego wina lub 25g świeżych drożdży piekarskich + 3 łyżki cukru na zaczyn
2 kg cukru
niecałe pół łyżeczki kwasku cytrynowego
ok 4-5 litrów wody
Sposób wykonania:
W dniu nastawienia |
1. Do balona wsypać rodzynki i ryż.
2. Wodę zagotować, wsypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. W małej ilości wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy, a potem dolewamy go do reszty wody.
3. Robimy zaczyn ze świeżych drożdży: cukier i drożdże mieszać, aż drożdże staną się płynne. Dodać ok. 1 szklankę ciepłej wody, wymieszać i odstawić.
4. W międzyczasie ciepłą wodę wlać do balona, musi zostać 1/5 wolnej przestrzeni w naczyniu. następnie wlać zaczyn, balon zatkać korkiem z rurką wypełnioną trochę wodą. Mocno wstrząsnąć balonem, by składniki się połączyły. Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce - u mnie wino stało na kuchennym blacie.
5. Po tym czasie wino zlać do innego naczynia, z butli pozbyć się ryżu i
Dwa dni po nastawieniu już mocno pracuje |
6. Po tym czasie wino można zlać do butelek, nie należy zlewać go z osadem, który się wytrącił na dnie balonu.
Na zdrowie!
Do zrobienia wina użyłam drożdży piekarskich. Mój tata, który robi wina, był zaskoczony użyciem właśnie piekarskich drożdży, bo on używa winiarskich. Mimo to przygotowałam wino według przepisu znalezionego w internecie, poczytałam komentarze i zaryzykowałam. Wino wyszło bardzo dobre - ładnie się sklarowało i dobrze smakuje. Muszę następnym razem przygotować na drożdżach winiarskich, żeby mieć porównania.
Źródło: Co w kuchni pichci
Podaj proszę przepis jak zrobić,ponownie wino i użyć tego samego ryżu. Dodam, że używam oprócz rodzynek też ziół, więc trudno je oddzielić od ryżu. Czy jest to zatem możliwe? poza tym ciekawa jestem proporcji wody, cukru czy drożdży i co się dodaje a czego już nie trzeba.
OdpowiedzUsuńNie robiłam kolejnego wina z tej samej porcji ryżu. Ale ponoć można. Odsyłam do źródła - link jest podany pod przepisem.
UsuńDo wina z ryżu najlepsze będą drożdże winiarskie do tokaju. Koniecznie należy przepukać ryż przed zalaniem, jeśli tego nie zrobimy wino będzie bardzo mętne i sklarowanie go będzie wręcz niemożliwe. Ryż można użyć ponownie, należy go porządnie wypłukać.
OdpowiedzUsuńNie plukalam ryżu przed zalaniem. Wino wyszło tak pięknie klarowne jak na pierwszym zdjęciu.
Usuń2kg cukru na 4L wody? Przecież to 50 stopni BLG, drożdże zjedzą może 1kg tego cukru, reszta zostanie w winie, to musi być strasznie słodki ulep
OdpowiedzUsuń4-5 litrów wody, wino wychodzi słodkie, ale ulepem bym tego nie nazwała.
Usuń