Karkówkę pieczoną w soli znalazłam wśród wielu niezawodnych pomysłów Danusi. Mięsko można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli zamierzamy podać go na ciepło, nie trzeba przed pieczeniem sznurować mięsa.
Składniki:
1,2 kg karkówki wieprzowej
1 kg kamiennej drobnej soli
3 ząbki czosnku
kminek mielony
majeranek
czarny pieprz
liść laurowy
Sposób wykonania:
1. Karkówkę umyć i osuszyć. Natrzeć kminkiem, majerankiem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i pieprzem.
2. Mięso włożyć do naczynia, przykryć i schować do lodówki na całą noc.
3. Następnego dnia mięso osznurować (jeśli przeznaczamy go na wędlinę), za sznurek włożyć 1-2 listki laurowe. Do naczynia żaroodpornego wsypać niecałą połowę soli, wyłożyć mięso i zasypać pozostałą solą.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1,5h (z termoobiegiem). Upieczoną karkówkę wyjąć z naczynia, oczyścić z soli, zdjąć sznurki i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!