22 września 2019

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie

Chłodne wieczory, zimne poranki, spora różnica temperatur w ciągu dnia, a w efekcie tego sezon na przeziębienia już się rozpoczął. Warto też przygotować sobie taki syrop, który wzmocni naszą odporność. Można go stosować na wiele sposobów, jako dodatek do herbaty, rozcieńczony z wodą lub jak zwykły syrop (2-3 razy dziennie po 1 łyżce). To prawdziwa bomba witaminowa!


Składniki:

350 g korzenia imbiru
5 cytryn
miód wedle uznania
0,5 litra - 1 litr wrzątku

Sposób wykonania:

1. Imbir umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i zalać wrzątkiem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu wycisnąć przez gazę.
2. Dodać sok wyciśnięty z cytryn oraz miód - miodu dajemy wedle uznania do smaku. Kolor syropu będzie zależał od rodzaju miodu jakiego użyjemy.
3. Wszystko wymieszać, przelać do słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Oj masz rację, prawdziwa bomba witaminowa! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za ten przepis, właśnie czegoś takiego potrzebuję, bo chyba coś mnie zaczyna łapać przeziębienie. Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!