Po prostu hit! Bardzo mi posmakowała. Na próbę zrobiłam z połówki kapusty, jeden słoik stoi w lodówce, a drugi zapasteryzowany - oba bardzo dobrze się przechowują.
Ponoć według oryginalnego greckiego przepisu powinna być tu użyta zielona papryka. Polecam!
Składniki:
1/2 główki dużej kapusty
1 papryka
Zalewa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 niepełna szklanka wody
1 łyżka soli
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
Sposób wykonania:
1. Kapustę i paprykę ścieramy na szatkownicy.
2. W garnku zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy kapustę i paprykę. Mieszamy. Przekładamy do słoików. Można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Można też zapasteryzować słoiki i wynieść do piwnicy. Pasteryzujemy 3 minuty.
3. Z podanej porcji wyszły mi dwa litrowe słoiki.
Smacznego!!!
Źródło: przetworynazime.blogspot.com
Uwielbiam takie sałateczki! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie i już przygotowane do przyprawienia
OdpowiedzUsuńNie trzeba jej zostawiać na jakiś czas w zalewie???
OdpowiedzUsuńTej zalewy jest bardzo mało i razem z zalewa przekładamy kapustę do słoików.
UsuńWitam Aniu po długiej przerwie. Zrobiłam kilka słoików tej sałatki...jest bardzo smaczna. Ja dałam troszkę więcej papryki i w 3 kolorach. Dziękuję bardzo za przepis i serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń