6 września 2019

Grecka sałatka z kapusty i papryki do słoików

Po prostu hit! Bardzo mi posmakowała. Na próbę zrobiłam z połówki kapusty, jeden słoik stoi w lodówce, a drugi zapasteryzowany - oba bardzo dobrze się przechowują.
Ponoć według oryginalnego greckiego przepisu powinna być tu użyta zielona papryka. Polecam!


Składniki:

1/2 główki dużej kapusty
1 papryka

Zalewa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 niepełna szklanka wody
1 łyżka soli
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu

Sposób wykonania:

1. Kapustę i paprykę ścieramy na szatkownicy.
2. W garnku zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy kapustę i paprykę. Mieszamy. Przekładamy do słoików. Można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Można też zapasteryzować słoiki i wynieść do piwnicy. Pasteryzujemy 3 minuty.
3. Z podanej porcji wyszły mi dwa litrowe słoiki.

Smacznego!!!
Do słoików na zimę

Źródło: przetworynazime.blogspot.com

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałateczki! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i już przygotowane do przyprawienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie trzeba jej zostawiać na jakiś czas w zalewie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tej zalewy jest bardzo mało i razem z zalewa przekładamy kapustę do słoików.

      Usuń
  4. Witam Aniu po długiej przerwie. Zrobiłam kilka słoików tej sałatki...jest bardzo smaczna. Ja dałam troszkę więcej papryki i w 3 kolorach. Dziękuję bardzo za przepis i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!