Szybki sposób na pyszną rybę, smakuje i na ciepło i na zimno.
Składniki:
1 duży filet ryby (u mnie zazwyczaj miruna lub dorsz)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
1-2 pomidory
125 g sera mozzarelli
Sposób wykonania:
1. Odmrożoną rybę podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć.
2. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić szpinak i dusić ok 15-20 minut. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić i popieprzyć.
3. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć rybę, na to szpinak. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180st) na 15 minut, po czym na szpinak ułożyć plastry mozzarelli i pomidory pokrojone w kostkę. Lekko skropić olejem lub oliwą. Piec jeszcze 10-15 minut.
4. Podawać wedle uznania - u nas z makaronem pełnoziarnistym.
Smacznego!!!
Pyszna taka rybka jest! Pozdrawiam cieplutko! ;)
OdpowiedzUsuńProste w przygotowaniu, a przepyszne! Takie przepisy lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na szybki obiad. Bez smażenia i bałaganu. Chętnie spróbuję. Z ryb ja najbardziej lubię łososia, a moim ulubionym przepisem jest https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Takie połączenie smaku jest idealne, delikatna ryba z ostrym chrzanem świetnie się uzupełniają. Polecam!
OdpowiedzUsuń