Szakszuka to danie kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. To zapiekane jajka w pomidorach z różnymi dodatkami. Świetny pomysł na pożywne ciepłe śniadanie.
Składniki (na 1 porcję):
1 duże jajko
1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 2 świeże pomidory)
1 mały ząbek czosnku
kilka zielonych oliwek
4 plasterki salami
kilka plasterków sera camembert
sól, pieprz
natka pietruszki
mała łyżeczka oleju
Sposób wykonania:
1. Na patelni rozgrzać olej, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i chwilkę smażyć. Dodać pomidory (jeśli używamy świeżych, należy je wcześniej obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę). Doprawić solą i pieprzem, dusić ok 4 minut. Dodać pokrojone salami oraz oliwki, chwilkę całość poddusić.
2. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, oprószyć pieprzem i solą, dookoła jajka ułożyć plastry sera camembert. Dusić pod przykryciem do momentu, aż jajko się zetnie.
3. Przed podaniem oprószyć siekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!
Uwielbiam szakszukę, jest przepyszna. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsza na śniadanie :D
OdpowiedzUsuń