21 września 2019

Szakszuka z salami i oliwkami

Szakszuka to danie kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. To zapiekane jajka w pomidorach z różnymi dodatkami. Świetny pomysł na pożywne ciepłe śniadanie.


Składniki (na 1 porcję):

1 duże jajko
1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 2 świeże pomidory)
1 mały ząbek czosnku
kilka zielonych oliwek
4 plasterki salami
kilka plasterków sera camembert
sól, pieprz
natka pietruszki
mała łyżeczka oleju

Sposób wykonania:

1. Na patelni rozgrzać olej, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i chwilkę smażyć. Dodać pomidory (jeśli używamy świeżych, należy je wcześniej obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę). Doprawić solą i  pieprzem, dusić ok 4 minut. Dodać pokrojone salami oraz oliwki, chwilkę całość poddusić.
2. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, oprószyć pieprzem i solą, dookoła jajka ułożyć plastry sera camembert. Dusić pod przykryciem do momentu, aż jajko się zetnie.
3. Przed podaniem oprószyć siekaną natką pietruszki.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!