13 stycznia 2018

Surówka z marchewki z żurawiną i jabłkiem

Pyszna soczysta surówka do obiadu! Do tego zdrowa i pełna witamin :) Zapytacie po co olej w surówce? Marchewka ma dużo witaminy A (karoten), a ta jest razem z witaminami D, E i K
rozpuszczalna w tłuszczach. Jest wtedy łatwo przyswajana przez organizm. A więc do dzieła :)


Składniki:

4 nieduże marchewki
1 małe jabłko
garść suszonej żurawiny
sok z połówki cytryny - ewentualnie mniej lub więcej - zależy kto ile lubi
1 łyżeczka miodu - można zastąpić cukrem
szczypta soli
odrobina oleju

Sposób przygotowania:

1. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać żurawinę, sok z cytryny, szczyptę soli, odrobinę oleju i miód.
2. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia się smaków.
3. Surówka smakuje równie dobrze następnego dnia.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Bardzo dobra surówka. Smakowicie wygląda. Ja też dodaję olej, albo oliwę do takich surówek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja. Prosta i zapewne smaczna surówka. Wypróbuję ją :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!