11 stycznia 2018

Kopytka

Na blogu zabrakło jeszcze kopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :)


Składniki:

500 g ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 jajko
sól

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce.
2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką.
3. Z ciasta uformować wałek, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od zagotowania, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, przelać zimną wodą.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam. Kiedy tylko mam ochotę, zawsze robię. Pysznie smakują z różnymi sosami i nigdy się nie nudzą :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!