31 stycznia 2018

Zupa ze szpinakiem i makaronem

Dziś polecam Wam pyszną zupę z dodatkiem szpinaku. Jest kremowa, aromatyczna dzięki ziołom prowansalskim i czosnkowi, a do tego syta. Nie spodziewałam się, że dzieciom aż tak będzie smakować. Polecam serdecznie, bo zupa naprawdę warta przygotowania.


Składniki:

100 g świeżego szpinaku
200 g makaronu (u mnie świderki, w oryginale tortellini z serem)
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
ok 2 litrów dowolnego bulionu (u mnie na skrzydełkach)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1 szklanka mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
masło klarowane

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od bulionu, opłukane skrzydełka zalewamy wodą, zagotowujemy, ściągamy 'szumy', po czym dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy godzinę.
2. Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę w talarki. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, dodajemy cebulę i marchewkę i dusimy przez ok 5 mniut, często mieszamy. Pod koniec dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę dusimy. Dodajemy mąkę, mieszamy aż wszystkie warzywa się z nią połączą, po czym powoli partiami wlewamy bulion.
3. Zupę zagotowujemy, dodajemy suchy makaron i gotujemy tyle, aż makaron zmięknie. Gdy makaron będzie miękki, dodajemy stopniowo mleko i ponownie zagotowujemy.
4. Na koniec dodajemy opłukany szpinak (liście można trochę podrobić), gotujemy jeszcze 2-3 minutki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
5. Zupę odstawiamy na 5-10 minut, po czym podajemy.
6. Do następnego dnia makaron spęcznieje, więc przed podaniem zupę należy trochę rozcieńczyć wodą i ewentualnie doprawić do smaku.

Smacznego!!!

Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!