Krokiety to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Kiedyś robiłam takie, ale z dodatkiem pieczarek (KLIK). Teraz wersja bardziej klasyczna, ale równie smaczna.
Składniki:
Farsz:
mięso z rosołu (u mnie skrzydło z indyka i kawałek wołowiny)
1 cebula
marchewka z rosołu
1 surowe jajko
sól, pieprz
1/3 szklanki rosołu
Naleśniki:
2 jajka
1 czubata szklanka mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Panierka:
1 jajko
odrobina mleka
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Zrobić farsz: Mięso, marchewkę z rosołu i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła klarowanego, dodać rosół, chwilkę dusić. Po wystudzeniu dodać surowe jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku.
2. Z ciasta usmażyć naleśniki. Odstawić na 30 mniut, po czym ewentualnie dodać wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Usmażyć naleśniki.
3. Usmażone naleśniki smarować farszem, składać jak krokiety.
4. Jajko wymieszać z odrobiną mleka, panierować krokiety najpierw w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Usmażyć na maśle klarowanym na rumiano z obu stron.
5, Najlepiej smakują z kubkiem barszczu czerwonego.
Smacznego!!!
Kocham takie krokiety :)
OdpowiedzUsuń