21 maja 2016

Schab w sosie paprykowym

Witajcie! Remonty trwają, w pracy mnóstwo roboty to i rzadziej tu zaglądam...
Dziś zapraszam na fajny przepis na obiadek :) Nie jest to sos robiony typowo ze świeżej papryki. Aby go przyrządzić wystarczy tylko dodatek słodkiej i ostrej mielonej papryki oraz dla podkręcenia smaku odrobina pieprzu cayenne. Ilość przypraw zależy od tego, jaki ten sos ma być - bardziej łagodny, lekko ostry, czy bardzo mocno doprawiony. Od Was zależy decyzja :) W każdym razie korzystałam z tego przepisu wielokrotnie, z pewnością i nie raz jeszcze do niego wrócę. Polecam!


Składniki:

kilka plastrów schabu
woda, olej
1 cebula
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
sól, świeżo mielony pieprz
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta pieprzu cayenne
mąka + śmietana

Sposób wykonania:

1. Mięso delikatnie rozbijamy, smażymy na oleju na rumiano.
2. W międzyczasie cebulę siekamy, rumienimy na oleju w rondelku, po czym wlewamy nieco ponad szklankę wody. Dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy. Mięso przekładamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu uzupełniając wodę.
3. Gdy mięso już jest miękkie dodajemy słodką  i ostrą mieloną paprykę wedle uznania (u mnie była to łyżka słodkiej i pół łyżeczki ostrej). Dodajemy też szczyptę pieprzu cayenne, lub według uznania.
4. Dwie łyżki śmietany i dwie łyżki mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do sosu i gotujemy do zagęszczenia. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!