25 maja 2016

Zupa koperkowa

Zupa z koperkiem to typowo wiosenna potrawa. Wszyscy lubimy koperek więc i zupa świetnie smakuje. Wypróbujcie sami!


Składniki:

2 skrzydełka
2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka lub kawałek selera
4 łyżki ryżu
1 pęczek koperku
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
sól, pieprz, odrobina cukru, który podkreśla smak koperku
2-3 łyżki śmietany do zup

Sposób wykonania:

1. Umyte skrzydełka zalać zimną wodą, zagotować, zdjąć szumy i dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę lub selera i marchewkę.
2. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać suchy ryż.
3. Na koniec dodać posiekany koperek.
4. W misce śmietanę wymieszać z chochelką gorącej zupy tak, aby nie było grudek. Wlać do zupy. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobina cukru (dosłownie 1/3 - 1/2 łyżeczki). Po zagotowaniu zdjąć z gazu.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Jak tylko koperek pojawi się w ogrodzie to idzie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna zupa polecam wszystkim;

    OdpowiedzUsuń
  3. Wzorowałam się na przepisie i wyszła pyszna, wszyscy się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!