Zupa z koperkiem to typowo wiosenna potrawa. Wszyscy lubimy koperek więc i zupa świetnie smakuje. Wypróbujcie sami!
Składniki:
2 skrzydełka
2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka lub kawałek selera
4 łyżki ryżu
1 pęczek koperku
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
sól, pieprz, odrobina cukru, który podkreśla smak koperku
2-3 łyżki śmietany do zup
Sposób wykonania:
1. Umyte skrzydełka zalać zimną wodą, zagotować, zdjąć szumy i dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę lub selera i marchewkę.
2. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać suchy ryż.
3. Na koniec dodać posiekany koperek.
4. W misce śmietanę wymieszać z chochelką gorącej zupy tak, aby nie było grudek. Wlać do zupy. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobina cukru (dosłownie 1/3 - 1/2 łyżeczki). Po zagotowaniu zdjąć z gazu.
Smacznego!!!
Bardzo lubię taką zupkę:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją:)
OdpowiedzUsuńJak tylko koperek pojawi się w ogrodzie to idzie do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zupa polecam wszystkim;
OdpowiedzUsuńWzorowałam się na przepisie i wyszła pyszna, wszyscy się zajadali :)
OdpowiedzUsuń