29 stycznia 2015

Racuszki z jabłkami

Zazwyczaj robię racuszki na drożdżach. Tym razem propozycja bez drożdży - te racuszki są równie smaczne :)


Składniki:

1/2 litra mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 duże jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę (można za pomocą trzepaczki rózgowej).
2. Obrane jabłka szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta.
3. Na patelni mocno rozgrzewamy olej, nakładamy po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.
4. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Domowa kuchnia Aniki

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placuszki/racuszki. Często takie wypiekam właśnie z ciasta naleśnikowego. Nie dodaję sody. Doskonałe na kolację albo zamiast.... czegoś słodkiego. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze jakie znam robi moja mama i wiem, że jej nigdy nie przebiję, w sam raz na tą porę roku :)
    pod kocyk z ciepłą herbatką :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie racuszki...

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ! Uwielbiam placuszki z jabłuszkami w każdej postaci, to taka kwintesencja smaków z dzieciństwa, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie placuszki na weekendowe śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babcia takie nam smażyła, przypomniałaś mi ten smak;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!