Dzisiaj klasyk - pierogi leniwe. Składniki podaję orientacyjnie, ponieważ dużo będzie zależało od sera jakiego użyjemy do leniwych. My jadamy z roztopionym masełkiem i posypane cukrem - smak dzieciństwa :)
Składniki:
1 kostka sera - u mnie ser półtłusty 350g (Trzebownisko)
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1-2 małe jajka
szczypta soli
łyżka cukru
Sposób wykonania:
1. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka, cukier i sól i stopniowo dodajemy mąkę - zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące.
2. Z ciasta formujemy wałek, kroimy ukośnie kluski.
3. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, na wrzątek rzucamy porcjami kluski, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową.
4. Podajemy polane roztopionym masłem i oprószone cukrem.
Smacznego!!!
Uwielbiam leniwe!
OdpowiedzUsuńW sam raz na czas, kiedy nie ma sie juz kompletnie pomyslu na obiad!
:)
Często je robię wtedy, gdy nie mam nic na obiad, gdyż przygotowuje się je błyskawicznie, a przy tym jakie są smaczne :-) szczególnie lubią je dzieci :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i często robię.
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej wychodzi klusek z jednej porcji? :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc takich małych leniwych to nigdy nie licze. W każdym razie u nas to 4 - 5 porcji.
UsuńNa taką ilość sera za duzo mąki i wystarczy 1 jajko tylko,bobędą twarde jak kamień.Wiem z doświadczenia bo robie od wielu lat.
OdpowiedzUsuńTez robie od lat i jeszcze mi sie nie zdarzylo by z tego przepisu wyszly twarde jak kamien.
UsuńPyszne, robię bardzo często. Polecam
OdpowiedzUsuńDzięki! Pozdrawiam!
UsuńTo moj debiut jeśli chodzi o leniwe. Wyszły super. Dzięki.
OdpowiedzUsuń