19 stycznia 2015

Nadziewane drożdżowe rogaliki

Bardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału.


Składniki:

500 g mąki
35-40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste)
2 łyżki cukru
100 g miękkiego masła (można go rozpuścić)
2 jajka
szczypta soli

nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

1. Robimy rozczyn: drożdże ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, zalać letnim mlekiem, odstawiamy na kwadrans, aby zaczyn "ruszył".
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut.
3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na kształt okręgu o średnicy mniej więcej talerza obiadowego. Dzielimy na 8 części. Nakładamy nadzienie na najszerszą część ciasta i zwijamy rogaliki zaczynając od dłuższego brzegu.
4. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy w 180-190 st. C prze 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia.
5. Po upieczeniu studzimy, a następnie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki


4 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam takie rogaliki. Ale zawsze coś nowego wypiekam i zapominam o takich pysznych maleństwach. Dzięki Aniu za przypomnienie. Chętnie zrobię, ale na razie oczy nacieszę Twoimi rogalikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rogaliki to moje ukochane ciastka jesli mozna je tak nazwac

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki? Zawsze i w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!