Bardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału.
Składniki:
500 g mąki
35-40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste)
2 łyżki cukru
100 g miękkiego masła (można go rozpuścić)
2 jajka
szczypta soli
nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Robimy rozczyn: drożdże ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, zalać letnim mlekiem, odstawiamy na kwadrans, aby zaczyn "ruszył".
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut.
3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na kształt okręgu o średnicy mniej więcej talerza obiadowego. Dzielimy na 8 części. Nakładamy nadzienie na najszerszą część ciasta i zwijamy rogaliki zaczynając od dłuższego brzegu.
4. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy w 180-190 st. C prze 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia.
5. Po upieczeniu studzimy, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki
Ja również uwielbiam takie rogaliki. Ale zawsze coś nowego wypiekam i zapominam o takich pysznych maleństwach. Dzięki Aniu za przypomnienie. Chętnie zrobię, ale na razie oczy nacieszę Twoimi rogalikami :)
OdpowiedzUsuńrogaliki to moje ukochane ciastka jesli mozna je tak nazwac
OdpowiedzUsuńFajne to rogaliki!
OdpowiedzUsuńRogaliki? Zawsze i w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń