Od dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1/2 litra wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
3 łyżki ziaren siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka pestek dyni
Sposób wykonania:
1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone drożdże mieszamy.
2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.
Smacznego!!!
Źródło: Every cake you bake
Najlepszy domowy chleb. Nie dość, że cały dom pachnie, kiedy chleb się wypieka, to smakuje jak żaden inny. Mogę kromeczkę do śniadania?
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńPozdrawiam!
No niestety Ja nie mam ręki do wyrabiania chleba... Cierpliwości też mi brakuje :) Ale jestem pewna, że taki domowy chlebek jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś tam myślałam o sobie - teraz uwielbiam domowe wypieki :)
UsuńŁadny chlebuś :) A na burger wołowy masz może jakiś ciekawy niestandardowy przepis? Ostatnio mam na nie jakąś dziwną fazę.. A na śniadania pancakes! Na to też może masz przepis? Mój mi się ciutke nudzić zaczyna...
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam burgerów wołowych, a jeśli chodzi o pancake to jest kilka na blogu. Wystarczy zajrzeć do spisu przepisów lub wpisać hasło w wyszukiwarkę po prawej stronie.
UsuńBardzo ładnie wyszedł Ci ten chleb. Musiał być smaczny! :-)
OdpowiedzUsuńwow super wyszedł :) strasznie się zawsze bałam brać za pieczenie chleba, ale naprawdę kusząco to wygląda :D
OdpowiedzUsuń