15 stycznia 2015

Kokosanki

Miałam słoiczek mrożonych białek w zamrażarce, więc zrobiłam popularne ciasteczka z kokosem.


Składniki:

6-7 białek
szczypta soli
300 g wiórków kokosowych
280 g cukru
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wsypujemy partiami cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż cukier się rozpuści. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
2. Na koniec dodajemy kokos, cynamon i olejek i delikatnie mieszamy.
3. Za pomocą dwóch łyżek nakładamy okrągłe porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokosanki nie powinny być grubsze niż 1 cm.
4. Pieczemy w 140-150 st. C. Powinny być raczej jasne, niż złote. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
5. Powinny wyjść chrupkie z zewnątrz, a w środku miękkie.

Smacznego!

Źródło: Wielkie żarcie

7 komentarzy:

  1. Dawno ich nie jadłam, smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos a kokosanki to mogłabym wcinać kilogramami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosanki to moje ulubione ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Aniu, że mi przypomniałaś o tych ciastkach- też je bardzo lubię. W zamrażarce po świętach białek ci u mnie dostatek.
    Pozdrawiam Twoje maluszki. Szkoda, że u mnie jest tylko jeden wnusio, a byłoby tak wesoło. "Zazdraszczam" ich Babciom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :)
      Dziękujemy za pozdrowienia i również pozdrawiamy!
      Życzę aby marzenie o kolejnym wnuku (lub wnusi) spełniło się jeszcze w tym roku!

      Usuń
  5. Uwielbiam kokosanki! No i świetny pomysł na wykorzystanie białek, pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!