15 grudnia 2014

Drożdżówki z budyniem i marmoladą różaną

Podobne drożdżówki pewnie nieraz widywaliście w sklepach czy piekarniach. Zrobiłam ich domową wersję - pyszności!


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki + do podsypania
20g świeżych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki mleka
50 g masła
sól

Budyń:
1 budyń waniliowy
1 i 1/2 szklanki mleka
cukier do smaku

+ marmolada różana (lub powidła śliwkowe wymieszane z dodatkiem konfitury z płatków róży)
+ jajko do smarowania bułeczek

Sposób wykonania:

1.  Ugotować gęsty budyń.
2. Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, połowy letniego mleka i łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podsypać mąką jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, by podwoiło swoją objętość.
4. Ciasto podzielić na 8 części, uformować kule i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut.
5. Jak kule się napuszą, zrobić wgłębienie snem szklanki, do środka dodać najpierw budyń, na na budyń łyżeczkę marmolady. Boki posmarować jajkiem.
6. Piec 20 minut w 200 st.C.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Jak ja kocham takie drożdżoweczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam drożdżówek! A Tw wyglądają smakowicie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anuś, jakie smakowite drożdżówki, ale teraz nie ma kiedy ich piec, dobrze że wiem , że tu są - pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydałyby się na jutrzejsze śniadanko do kubka mleka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie drozdżówki, a domowe są najlepsze :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!