3 grudnia 2025

Szybki piernik z jabłkami i posypką orzechową

 Ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera. Dzięki jabłkom wychodzi miękki i wilgotny. 


 Składniki (keksówka 10x27cm):

  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego 
  • 125 ml oleju 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 nieduże jabłka - obrane i starte na tarce jarzynowej 

Posypka:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich - miałam posiekane, ale nie trzeba ich drobno siekać, lepsze będą większe kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

1.  Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180*C. 

2. W misce umieścić jogurt, jajka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać rózgą kuchenną lub widelcem do połączenia składników. 

3. W osobnej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Wymieszać. 

4. Do masy jajecznej dodać wymieszane suche składniki i jabłka. Delikatnie i powoli wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. 

5. Ciasto umieścić w keksówce. Posypać mieszanką orzechową z cukrem i cynamonem. 

6. Piec w 180*C przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Wszystko zależy od piekarnika. 

Smacznego!!! 

 
Źródło: Kwestia smaku 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!