Fantastyczne zapiekanki, do których można wykorzystać przeróżne dodatki. Baza to jajko, szynka i ser, a reszta wedle uznania. U nas wylądował jeszcze szpinak, który już prosił się o wykorzystanie.
Składniki:- 10 kromek chleba tostowego
- keczup lub sos pomidorowy (u mnie sugo)
- garść szpinaku
- kilka plasterków szynki
- kilka plasterków sera żółtego + 2 łyżki tartego na drobnych oczkach
- 3 jajka
- 1/2 pomidora
- sól, pieprz
- siekana zielona cebulka
Sposób wykonania:
1. Każdą kromkę chleba posmarować keczupem lub sosem pomidorowym.
2. W misce wymieszać jajka, szpinak, pokrojone w kostkę szynkę, ser i pomidora oraz tarty ser (u mnie typu parmezan). Dodać siekaną zieloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem.
3. Masę jajeczną wyłożyć na wcześniej przygotowany chleb. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15-20 minut. Podawać wedle uznania z keczupem, sosem czosnkowym lub solo.
4. Zapiekanki można odgrzać następnego dnia i smakują równie pysznie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!