5 czerwca 2023

Kiełbasa zapiekana w sosie cygańskim

 Kochani, mam dla was fantastyczny pomysł na obiad czy kolację. Bardzo nam posmakowała taka kiełbaska z warzywami. To także fajny sposób na czyszczenie lodówki :-) Dodam, że drugiego dnia te warzywa smakowały jeszcze lepiej!

Składniki:

  • kilka kiełbasek śląskich lub 2-3 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe 
  • 6-8 pieczarek 

Sos: 

  • 1-1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Kiełbasę ponacinać w szyszkę po o u stronach. 

2. Warzywa dowolnie pokroić, wymieszać w naczyniu żaroodpornym. 

3. Składniki sosu wymieszać, zalać nimi warzywa w naczyniu, wymieszać. Sos powinien być na równi z warzywami, ewentualnie lekko je zakrywać. Doprawić pieprzem i solą, na wierzchu ułożyć nacięte wcześniej kiełbaski. 

4. Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie i podpiec jeszcze chwilę.

5. Podawać z pieczywem. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, moje_domowe_jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!