24 czerwca 2023

Muffinki kakaowe z czereśniami i czekoladą

 Pyszne babeczki z sezonowymi owocami. 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
  • wydrylowane czereśnie
  • 1 pasek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać jajka, cukier, śmietanę i całość zamieszać.
2. W innym naczyniu przesiać mąki, dodać sodę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać.
3. Składniki mokre i suche połączyć, krótko zamieszać do połączenia składników. Dodać wydrylowane czereśnie, jeśli są duże, należy je drobniej pokroić.
4. Ciasto wyłożyć do dowolnych foremek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st C ok 20-25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!