29 maja 2023

Dżem z rabarbaru

 Rabarbar w tym roku bardzo obrodził. Zrobiłam z niego dżem, pyszny, kwaskowy, w sam raz do przekładania kruchych ciasteczek, ciast czy do naleśników. 

Składniki:

  • 1,2 kg rabarbaru
  • sok z cytryny
  • ok 350-450 g cukru
  • 1 żelfix - na 1 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar umyć, pokroić w mniejsze kawałki, podlać trochę wodą i gotować, aż się rozpadnie. Dodać cukier do smaku, potem żelfix zgodnie z instrukcją na opakowaniu i sok z cytryny. 

2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!