Rabarbar w tym roku bardzo obrodził. Zrobiłam z niego dżem, pyszny, kwaskowy, w sam raz do przekładania kruchych ciasteczek, ciast czy do naleśników.
Składniki:
- 1,2 kg rabarbaru
- sok z cytryny
- ok 350-450 g cukru
- 1 żelfix - na 1 kg rabarbaru
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar umyć, pokroić w mniejsze kawałki, podlać trochę wodą i gotować, aż się rozpadnie. Dodać cukier do smaku, potem żelfix zgodnie z instrukcją na opakowaniu i sok z cytryny.
2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!