Za gołąbki zabieram się dosłownie 2-3 razy w roku. Najbardziej lubię gołąbki na młodej kapuście, ale. A porządną wielkości młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać. Tym razem zrobiłam na kaszy jęczmiennej. Wyszły pysznie. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
1 główka kapusty
Farsz:
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 500g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybków
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą. Gotujemy
przez 10 minut, nie musi być całkiem miękka - dojdzie podczas pieczenia się gołąbków.
2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.
4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone suszone grzybki (wcześniej namoczone).
5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.
6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.
7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i
ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy
gołąbki. Zalewamy wodą.
8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.
9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. Polecam!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!