Przepyszne szybkie ciasto, do którego można dodać dowolne owoce. A do tego ta pyszna maślana kruszonka... Jest idealne i nie grozi mu żaden zakalec. No chyba, że ktoś się bardzo bardzo postara😂 Ciasto robi się szybciutko, właśnie przygotowałam go w trakcie, gdy gotowała się zupa😊 Polecam serdecznie!
Składniki (blaszka 24x28cm):
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy lub aromat cytrynowy bądź pomarańczowy
- dowolne owoce, świeże lub z syropu (tutaj umie akurat gruszki z syropu)
Kruszonka:
- 1 łyżka zimnego masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Jajka obić z cukrem do białości.
2. Dodać olej oraz aromat i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia składników.
3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, a na to owoce.
4. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch ciasta. Piec w 175-180*C przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję 💪👍
OdpowiedzUsuńSuper. Życzę udanych wypieków 😁 i daj znać z czym zrobiłaś / zrobiłeś 😊
Usuń