25 kwietnia 2020

Schab w sosie węgierskim

Pyszne mięso w sosie w sam raz na niedzielny obiad.


Składniki:

700 g schabu bez kości - mięso pokroić w plastry
1 duża cebula
olej
sól, pieprz
500 ml gorącej wody lub bulionu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę, w rondu rozgrzać trochę oleju, dodać cebulę i zeszklić. Dodać mięso pokrojone na plastry i lekko rozbite, obsmażyć z obu stron. Zalać gorącą wodą lub bulionem, dodać sos sojowy, mielone papryki, czosnek niedźwiedzi, liść laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
2. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, a potem dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
3. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszami i ulubioną surówką lub kiszonym ogórkiem.

Smacznego!!!

Źródło: Kwestia smaku

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!