U nas racuszki zawsze znikają w zastraszającym tempie. A te na maślance naprawdę wyszły super. Polecam!
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki naturalnej
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jajko i maślankę przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i starannie połączyć.
3. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło.
4. Racuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. jeden racuszek to 1 duża łyżka ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.
5. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
Uwielbiam racuchy! :) Pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)) Już wiem co będzie dzisiaj na podwieczorek u nas :)
OdpowiedzUsuń