14 stycznia 2019

Kurczak w coli

Dziś nowa propozycja na podanie drobiu z piekarnika. Danie szybkie do przygotowania, wymaga tylko upieczenia w piekarniku w pysznej marynacie.


Składniki:

6 dużych udek lub 12 podudzi
pół szklanki coca-coli
ok 1 szklanki pikantnego keczupu (zastąpiłam w takich proporcjach: 1/2 szklanki keczupu z cukinii, 1/2 szklanki keczupu łagodnego + 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki)
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Udka / podudzia umyć, osuszyć. Udka podzielić na pół.
2. Keczup, zmiażdżony czosnek i colę połączyć ze sobą.
3. Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło.
4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką.

Smacznego!!!

Źródło: Obżarciuch


 

11 komentarzy:

  1. brzmi pysznie, jutro wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego w przepisie nie ma soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatkowa sól będzie zbędna. Kurczak "wyciagnie" sól z keczupu,a reszta dodatków nada fajnego smaku.

      Usuń
  3. Wychodzi przepyszne. Mój chłopak stwierdził, że gdybym nie powiedziała o keczupie i coli, założyłby, że to jakiś wypasiony, wykwintny sos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki to jest keczup z cukinii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki domowej roboty.
      https://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/08/keczup-z-cukinii.html

      Ale zawsze można zastąpić keczupem kupnym.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!