Przepis publikuje na prośbę siostry, która chce to ciacho upiec w przyszły weekend, a nie ma przepisu ;-) To ciasto właściwie towarzyszy nam od lat dzieciństwa. To chyba jedno z najczęściej pieczonych przez mamę ciast. Pamiętam, że mama kiedyś piekła cieniutki jasny biszkopt, który potem kroiła na długie cienkie pasy i układała na masie zostawiając rowki na galaretkę. Teraz korzystam z biszkoptów typu kocie języczki i między nie wlewam tężejącą galaretkę. Można też upiec jeden wielki biszkopt, a potem przedzielić je na dwa blaty. Ja piekę dwa - jeden orzechowy, a drugi kakaowy.
U nas też się przyjęło to ciasto, szczególnie córka lubuje się w takich wypiekach.
Składniki (blaszka 23x34cm) :
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
2-3 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka miękkiego masła
Dodatki:
2 kolorowe galaretki, każda rozpuszczona w niepełnej szklance wody
biszkopty typu kocie języczki
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić białka ze szczypta soli, partiami dodawać cukier, potem żółtka. Na koniec wmieszać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka.
2. Podobnie zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i żółtka, następnie orzechy i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka.
3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z
budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić.
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
4. Galaretki powinny być lekko tężejące.
Przełożyć ciasto (od dołu):
biszkopt kakaowy
połowa masy budyniowej
rzędy biszkoptów kocich języczków (zostawić niewielkie odstępy między rzędami na galaretkę)
tężejąca galaretka między biszkopty, kolorystycznie na przemian
Posmarować biszkopt orzechowy od spodu pozostałą masą budyniową i ułożyć na cieście masą do dołu.
Na wierzch zrobić polewę, posmarować i posypać tartymi orzechami.
Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na 2, a nawet 3 dzień.
Smacznego!!!
Ciasto wygląda fantastycznie, chyba właśnie czegoś takiego trzeba mi było w te pochmurne i szare dni :)
OdpowiedzUsuń