Miałam już w tym roku nie dodawać tego przepisu, ale, że buraczki już wypróbowane, degustowane więc dzielę się z Wami nowym (dla mnie) pomysłem. Przepis zaczerpnęłam od Bryssski. W oryginale do buraków dodawało się surową cebulę. Obawiałam się, że może być za twarda, więc po zagotowaniu zalewy, wrzuciłam do niej posiekaną cebulkę. Dzięki temu cebulka jest mięciutka w sałatce. Głównym dodatkiem jest też czosnek. Mimo, że na 2 kg buraków są tylko 2 ząbki czosnku, aromat jest dość mocno odczuwalny. Nadaje buraczkom fajnego smaku. A nadmiar zalewy zlałam do buteleczek i mam domowy dodatek do barszczu czerwonego. Polecam!
Składniki:
2 kg buraczków
2 cebule
2 ząbki czosnku
Zalewa:
2 szklanki wody
2/3 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
4 listki laurowe
4 goździki
Sposób wykonania:
1. Buraki ugotować w łupinach do miękkości. Lekko ostudzić i obrać jeszcze ciepłe. Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych lub średnich oczkach.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do buraków.
3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gotować 23 minuty. Zalewę przecedzić, ponownie umieścić zalewę w garnku (już bez przypraw) i dorzucić do niej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gotować 1-2 minutki. Gorącą zalewą z cebulą zalać buraki, wymieszać i odstawić na 24 godziny.
4. Po tym czasie buraczki lekko odcedzić z zalewy i włożyć do słoików. Zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania. Pozostałą zalewę przelać do słoiczków/butelek i również zapasteryzować.
5. Z podanej porcji wyszło mi 8 niewielkich słoiczków oraz 2 butelki i 1 słoiczek soku buraczkowego.
Smacznego!!!
Źródło: Magiczna kuchnia
Buraczki pod każdą postacią to królewska potrawa! Ten przepis także wspaniały.
OdpowiedzUsuńMam ten przepis tylko na 5 kg buraków.
OdpowiedzUsuńMam go od 25 lat i każdy kto spróbował tych buraków był zachwycony.
Pozdrawiam Darek
Dobre przepisy wędrują między ludźmi od lat🙂 pozdrawiam
Usuń