4 kwietnia 2018

Surówka koperkowa z kapustą

W jednym ze sklepów w mojej miejscowości można kupić pyszne surówki na wagę. Spróbowałam odtworzyć smak jednej z najpyszniejszych - z białej kapusty, marchewki i koperku. I chyba się udało. Wyszła pyszna chrupiąca surówka do obiadu. Spróbujcie i wy - będzie w sam na teraz, kiedy jeszcze dostępne są warzywa z ubiegłego sezonu, a nowalijki choć już dostępne, to póki co są dość drogie i większość z nich ma pełno chemii.


Składniki:

1/4 główki dużej kapusty
2 marchewki
2 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu

Sposób wykonywania:

1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Lekko posolić, ugnieść i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie ugnieść i odcisnąć z nadmiaru soku. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać, również zetrzeć na tarce.
2. Warzywa połączyć, dodać majonez, jogurt, pieprz, ewentualnie sól - doprawić do smaku. Na koniec dosypać koperek i wymieszać.

Smacznego!!!

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!