3 marca 2018

Muffinki z ananasem i kokosem

Witajcie. Dziś prezentuję Wam przepis na szybkie małe co nieco :) Muffinki upieczone w kolorowych papilotkach dodadzą wiosennego nastroju :)



Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
100 ml maślanki lub kefiru
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)

Dodatkowo: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać, odłożyć.
2. Suche składniki, czyli mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę połączyć w jednej misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki, czyli jajko, maślankę, syrop ananasowy i olej.
3. Suche i mokre składniki wymieszać razem widelcem tylko do momentu połączenia się składników, na koniec wmieszać pokrojone w kosteczkę ananasy.
4. Ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości, wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
5. Piec w 180 st.C przez 25-30 minut.

Smacznego!!!

Źródło:Moje wypieki

3 komentarze:

  1. Naprawdę fajny, szybki przepis. A muffinki... wyszły extra. Jedną zbieram, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy muffinki, też u mnie często goszczą na stole :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!