25 maja 2017

Ekspresowa ryba w śmietanowym sosie

To naprawdę szybki sposób na rybę, a składniki na nią zapewne większość z nas ma w zasięgu ręki.


Składniki:

4-5 filetów białej ryby (odmrozić przed przygotowaniem)
50 g masła
2 czubate łyżki śmietany (18%)
1 posiekana cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka musztardy dijon lub innej ostrej
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

1. Rybę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem. Posypać posiekaną cebulką.
2. Resztę składników przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż masło się rozpuści.
3. Sosem polać rybę, całość zapiekać w 175 st. C przez ok 20 minut, aż rybą będzie upieczona.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchenne fascynacje

 

8 komentarzy:

  1. Szybkie i smaczne danie, czasem robię podobne☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Sprawdziłam go wczoraj i ryba wyszła znakomicie! Dzięki i zajrzyj na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie sądziłem, że rybę w ogóle da się zrobić w ekspresowym tempie - kojarzyłem to raczej jako jedno z bardziej wymagających dań pod względem poświęconego czasu. Ale w sobie śmietanowym, mmmm, chętnie wypróbuję :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo szybkie i smaczne danie idealnie się nadaje do mojej kuchni bardzo lubię rybę i tak jak widać na zdjęciu można to podać z makaronem penne którego też uwielbiam. Danie jak najbardziej na plus !

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty i szybki przepis na rybkę. Dziś przyrządzę ją na obiad. Mam nadzieję, że wyjdzie smaczna :D.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!