6 maja 2017
Pulpety w sosie pieczarkowym
Składniki:
70 dag mięsa mielonego (szynka lub łopatka)
1 cebulka
3 ząbki czosnku
1 jajko
kasza manna
majeranek
sól, pieprz
25-30 dag pieczarek
śmietana + mąka
Sposób wykonania:
1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju.
2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą zwarta. Uformować pulpety.
3. Pulpety obsmażyć na oleju z każdej strony.
4. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, dusić na niewielkiej ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Wlać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać z powrotem mięso i zagotować.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają przepysznie. Dawno nie robiłam takich pulpetów. Narobiłaś mi smaku i chyba je przygotuję jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sos pieczarkowy i często go robię bo dodaje smaczku wszelkim mięsnym potrawom. Ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuń