Dziś już z myślą o weekendzie zapraszam po przepis na pyszne i niezwykle szybkie ciasto. Zrobiłam je w jeden wieczór. Do ciasta użyłam produktów firmy Polskie Młyny: Mąki Szymanowskiej oraz Biszkoptów Polskie Młyny. A ze spiżarki przyniosłam słoik wiśni z nalewki, tak więc ta wersja ciasta przeznaczona jest dla dorosłych. Polecam!
Składniki (blaszka 24x28 cm):
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Masa śnieżkowa:
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku
1 śnieżka + 200 ml mleka
1 szklanka wiśni z syropu (KLIK) lub z nalewki (KLIK)
Dodatkowo:
1/2 puszki masy kajmakowej
okrągłe biszkopty (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny)
tarta gorzka czekolada
mocny schłodzony napar z kawy
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec w 180 st.C przez 25-35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
2. Wystudzony biszkopt posmarować kajmakiem. Na masie ułożyć biszkopty, lekko nasączyć je kawą.
3. Zrobić masę śnieżkową: śnieżkę ubić z mlekiem, na koniec dodać zimną galaretkę, a potem wiśnie. Lekko tężącą masę wyłożyć na biszkopty. Całość oprószyć tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Ależ apetycznie wygląda! No a biszkopt masz pokazowy :-))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo pysznie -:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia narobiły mi apetytu tylko :D Muszę spróbować w wolnej chwili w weekend. Bo wygląda naprawdę przepysznie , mam nadzieję że również tak smakuje.
OdpowiedzUsuńPolecam. Nam bardzo smakowalo takie polaczenie. Pozdrawiam
Usuń