29 stycznia 2017

Waniliowe babeczki z czekoladą

W niedzielne popołudnie upiekłam z dzieciakami proste i szybkie babeczki z nutką wanilii i czekoladą. Użyłam sylikonowej formy z kształtkami zwierzaków, ale równie dobrze można użyć zwykłych foremek na muffinki. Te zabawne kształty oczywiście dzieciom najbardziej przypadły do gustu. To takie miłe zakończenie ferii, bo niestety u nas na Podkarpaciu od jutra dzieci wracają do szkół, a moje do przedszkola...


Składniki (na 12 babeczek):

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanka oleju
1 jajko
12 kawałków czekolady

Sposób wykonania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
2. Składniki (poza czekoladą) podzielić na dwie grupy: suche i mokre. Wymieszać je w osobnych miskach.
3. Mokre składniki przełożyć do suchych, wymieszać łyżką tyle, aby się połączyły.
4. Ciasto przełożyć do foremek, zostawiamy 1 cm wolny od góry, by babeczki ładnie wyrosły i nie "wykipiały" podczas pieczenia. Do każdej babeczki wkładamy kawałek czekolady tak, aby był całkowicie zanurzony w cieście.
5. Babeczki piec w 180 st.C przez 25 minut, ewentualnie należy kontrolować patyczkiem, czy nie są surowe w środku.
6. Gotowe babeczki można oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!