Powiedziałabym, że to zwykłe domowe ciasto z wiśniami własnej produkcji :) Wykorzystałam wiśnie w syropie, które miałam jeszcze w spiżarce.
Składniki (blaszka 26x34cm):
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem czekoladowy:
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe / śmietankowe
3 łyżki cukru
1 kostka masła
krem typu nutella
Warstwa wiśniowa:
2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1/2 litra wrzątku
wiśnie z syropu (dałam 2 małe słoiczki wraz z syropem) KLIK
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec biszkopt w 180 st.C.
2. Budyń ugotować na mleku. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać krem typu nutella, wedle uznania do smaku (u mnie 3-4 łyżki).
3. Krem wyłożyć na biszkopt.
4. Tężącą galaretkę wymieszać z wiśniami, wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Ciasto z pewnością smaczne. Nie lubię wiśni surowych ,ale takie jak tu piszesz..... po prostu poezja. I jeszcze w galaretce.....uuuuu
OdpowiedzUsuńCiasto z własnymi wiśniami, pycha ;-)
OdpowiedzUsuń