8 stycznia 2017

Miodownik z wkładką orzechową

Witajcie po długiej świątecznej przerwie. Dopiero zabrałam się za zgrywanie zdjęć świątecznych ciast i potraw. W tym roku upiekłam między innymi miodownik z orzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie.


Składniki (blaszka 24x28cm):

Ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g miodu
70 g miękkiego masła
1 jajko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Orzechowy biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
100 g mielonych orzechów

Krem grysikowy:
500 ml mleka
6 płaskich łyżek kaszy manny
150 g cukru
200 g masła

+ na wierzch polewa i siekane lub mielone orzechy włoskie

Sposób wykonania:

1. Składniki na miodowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie równe części, wylepić blaszki i piec w 180 st. C przez 12 minut.
2. Zrobić biszkopt, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do białek dodać cukier i zmiksować. Dodać rozmieszane żółtka, zmiksować na małych obrotach, a na koniec dodać mąkę z proszkiem i orzechy i delikatnie zamieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać na blaszkę i piec w 170 st.C przez 30-35 minut.
3. Zrobić krem: mleko z cukrem zagotować, dodać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku.
4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, placek miodowy. Na wierzch wyłożyć polewę kakaową, a potem orzechy.
5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Smacznego!!!
 
Źródło: Przyślij przepis

 

4 komentarze:

  1. Mniam, a miałam się odchudzać!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, jak smacznie się zrobiło. Właśnie piję poranną kawę. Mogę kawałek miodownika...?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!