Składniki:
- 3-4 udka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kminku
- olej
- sól, pieprz
- ok 200-250 ml wody
- 150 ml śmietany 18%
- 1-2 łyżki mąki
1. Udka umyć, przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić udka z obu stron.
2. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Mięso na patelni oprószyć solą i pieprzem z obu stron, dodać cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, następnie ocet winny, chwilę poddusić po czym wlać wodę - tyle, aby mięso było do połowy zanurzone w wodzie. Dodać suszone zioła, przykryć pokrywką i dusić 30-40 minut. W międzyczasie uzupełnić wodę jeśli to konieczne.
4. Mięso wyjąć z wywaru, do wywaru dodać 1/2 łyżeczkę kminku. W kubku wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do wywaru, energicznie wymieszać, by sos był gładki. Doprowadzić do zagotowania, po czym dodać mięso.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: skutecznie.tv
Z nieba mi spadlas z tym przepisem - wszystkie skladniki mam, juz sie szykuje do roboty :)
OdpowiedzUsuńDziekuje. Zycze smacznego!
UsuńSos musi być przepyszny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Sos wychodzi mega pyszny!
UsuńRobię podobnie tylko potem sos miksuję żeby moja córka go zjadła ;-)
OdpowiedzUsuńA to ciekawe :-) moje dzieciaki na szczescie jedza bez miksowania :-)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńHej łatwo i pysznie:) Uczę się od Ciebie :) gotuję dla żony:) i córki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuń