9 września 2016

Jabłka z galaretką do słoików

W sezonie zimowym będzie w sam raz do naleśników, racuszków, placuszków czy chałki :)


Składniki:

1 kg jabłek
cukier do smaku
1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

1. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy trochę wody i dusimy, aż się całkowicie rozpadną.
2. Do jabłek dodajemy cukru do smaku, mieszamy, by dokładnie się rozpuścił. Chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy suchą cytrynową galaretkę, zdejmujemy z ognia i całość dokładnie mieszamy.
3. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
4. Po całkowitym wystudzeniu, a nawet na drugi czy trzeci dzień można zauważyć, że jabłka się fajnie lekko zżelują.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Hmm... Przypominają mi się czasy dzieciństwa, kiedy taką galaretką się zajadałam prosto ze słoika. Dzięki, że mi o tych wspaniałych czasach przypomniałaś. Zapraszam też do mnie: www.ekocozy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dowiedziałem się od pani że galaretka idzie na sucho i tak teraz własnie idę wsypać.Dzięki za poradę .Leszek

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy trzeba wędkować takie oto słoiki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!