17 listopada 2014

Polędwiczki duszone z cebulą

Polędwiczki to świetna propozycja obiadowa. Robi się naprawdę szybko.


Składniki:

1 polędwiczka (u nas 500g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
2. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć polędwiczki, skropić sosem sojowym.
3. Podlać odrobiną wody, dusić przez kilka minut.
4. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, lekko posolić i skropić sosem sojowym. Dusić całość przez ok 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Smacznego!!!

Źródło: Domowa kuchnia Aniki

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam polędwiczki za ich delikatność i właśnie za to że szybko można przygotować np. taki wspaniały obiad, jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a może polędwiczki w sosie śliwkowym Pani robiła? :-) szukam przepisu idealnego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam. W internecie jest trochę takich przepisów, trzeba poeksperymentować :)

      Usuń
    2. Ja robiłam w sosie śliwkowym i polędwiczki oraz schab i karkówka były naprawdę wyborne, niebo w gębie ;)

      Usuń
  3. Oj, Aniu, Aniu...narobiłaś nieziemskiego apetytu tą potrawą!
    Pozdrawiam,
    http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!