30 stycznia 2012

Lekka zupa z makaronem i parówkami

Polecam na obiadek zupę z makaronem i parówką. Zupa jest lekka i bardzo smaczna.


Składniki:

3 litry dowolnego bulionu (użyłam wywaru z kości drobiowych)
3 marchewki
1 por
3-4 parówki
dowolny makaron (użyłam średnich muszelek)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Marchew obrać i pokroić w plastry, a pora w półksiężyce.
2. Do gotującego się bulionu dodajemy pora i marchew. Gotujemy do momentu, gdy marchewka będzie miększa.
3. Parówki pokroić w plasterki. 
4. W osolonym wrzątku ugotować makaron.
5. Dodać do zupy parówki i makaron. W razie potrzeby osolić i popieprzyć. Na koniec dodać siekane zioła.


SMACZNEGO :)

29 stycznia 2012

Spaghetti czosnkowe z brokułami

Polecam ten makaronik wszystkim, którzy lubią połączenie aromatycznych smaków takich jak bazylia i czosnek! Spaghetti jest pyszne, syte, a poza tym to świetny sposób na szybki obiad! Spróbujcie! Naprawdę warto!


Składniki:

makaron spaghetti (lub inny dowolny) - ilość dowolna
niewielki świeży brokuł (lub mrożony)
3-4 ząbki czosnku
bazylia (świeża lub suszona - użyłam 2 łyżeczki suszonej)
sól, pieprz
ser zółty lub mozzarella (użyłam mozzarelli)
olej

Sposób przygotowania:

1. Brokuł dzielimy na różyczki, jeśli używamy świeżego. Myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy al dente. Spaghetti w tym samym czasie gotujemy w osolonym wrzątku na al dente.
2. W międzyczasie na oleju na patelni rumienimy zmiażdżone ząbki czosnku, po chwili dodajemy odcedzone brokuł i chwilę smażymy (ale nie za długo). Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią (im więcej bazylii tym lepiej).
3. Mozzarellę kroimy w kostkę. Na patelnię najpierw rzucamy ugotowane spaghetti, a po chwili pokrojoną mozzarellę i mieszamy do momentu rozpuszczenia sera. 
4. Podajemy od razu.


SMACZNEGO :)

Źródło: Wielkie Żarcie

28 stycznia 2012

Sałatka śledziowa z buraczkami

Od dłuższego czasu chodziła za mną sałatka z buraczkami. Nie mogłam się zdecydować na konkretny przepis więc postanowiłam postawić na własne połączenie smaków. Sałatka smakowała bardzo dobrze. Należy jednak pamiętać, że trzeba ja przygotować przynajmniej kilka godzin wcześniej przed podaniem ponieważ zaraz po przygotowaniu wydaje się mdła. Ale potem jak już smaki się przegryzą to smakuje idealnie! Polecam serdecznie!!!


Składniki:

2-3 ugotowane buraki
2-3 ugotowane ziemniaki
4 płaty śledziowe (użyłam marynowanych)
4 ogórki kiszone
1 cebula
1 puszka zielonego groszku
majonez
ewentualnie pieprz, sól

Sposób przygotowania:

1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Ziemniaki obrać, śledzie ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
3. Dodać odsączony groszek i majonez. Wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Smacznego :)

27 stycznia 2012

Ciasto 3 BIT

Od dawna krążą po blogach przeróżne przepisy na 3bita. Oto moja wersja tego ciasta. Przepis mam od koleżanki z pracy. Zdecydowanie to moje ulubione ciasto i wracam do niego kilka razy w roku. Dziś proponuję Wam to ciasto dlatego, że są moje urodziny :)


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem toffi:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 litra mleka
1 puszka masy kajmakowej
1 kostka margaryny

Bita śmietana:
pół litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Dodatkowo:
duża paczka herbatników - petitek

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Upiec, przekroić na pół.
2. Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń zmiksować najpierw z margaryną, a potem z masą kajmakową.
3. Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Przełożenie ciasta od dołu:
pół biszkoptu
połowa masy toffi
warstwa herbatników
bita śmietana
warstwa herbatników
połowa kremu toffi
pół biszkoptu

Wierzch ciasta dowolnie udekorować. Użyłam pozostawionej do tego celu masy toffi i posypki czekoladowej. Równie dobrze smakuje z polewą kakaową.


Smacznego :)
P.S. Dzisiaj zaczynam ferie zimowe więc odpoczywam na całego od pracy w szkole przez te dwa tygodnie!

21 stycznia 2012

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Najlepsza sałatka makaronowa jaką znam!!! Przepis mam od mojej mamy. Do przygotowania używam makaronu w kształcie ryżu lub gwiazdki.


Składniki:

25 dag drobnego makaronu ( w kształcie ryżu lub gwiazdki)
1 duży świeży ogórek
1 puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
1 świeża papryka
siekany koper
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
majonez, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować, przelać zimną wodą.
2. Piersi z kurczaka ugotować z dodatkiem Vegety, po ostudzeniu pokroić w kostkę.
3. Ogórek i paprykę pokroić w kostkę.
4. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić.
5. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 

SMACZNEGO :)
 

20 stycznia 2012

Ciasto balowe

Dziś słodka propozycja :) Przepis dostałam od koleżanki Joli, która kiedyś przyniosła to pyszne ciacho do spróbowania :) Pychotka - gorąco polecam.


Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
pół litra mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
+ pół margaryny

Masa śmietankowa:
pół litra śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śnieżki

Dodatkowo:
Krakersy i herbatniki ( ilość zależy od blachy)
podgrzana masa kajmakowa z puszki (lub przygotowana wcześniej masa z mleka skondensowanego)
tarta gorzka czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników robimy i pieczemy biszkopt, studzimy.
2. Pół szklanki mleka odlewamy, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, masę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy, studzimy. Ucieramy przestudzoną masę z połową margaryny.
3. Ubijamy śmietanę z cukrem i śnieżkami aż będzie sztywna.

Przełożenie ciasta od dołu:

biszkopt
masa budyniowa
herbatniki
masa z mleka skondensowanego ( kajmakowa)
krakersy
bita śmietana
tarta gorzka czekolada

Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

19 stycznia 2012

Kotleciki rybne

Wprost przepadam za rybami, więc jak tylko znalazłam ten przepis od razu przystąpiłam do działania. Kotleciki przypadły nam do gustu i bardzo nam smakowały. Do ich przygotowania użyłam filetów z morszczuka, ale równie dobrze można użyć dowolnej innej białej ryby.


Składniki:

50-60 dag filetów z białej ryby
2 jajka
1 bułka
woda lub mleko
przyprawa do ryb
sól, pieprz
cebula
natka pietruszki
bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Ryby rozmrozić, zmielić w maszynce do mięsa.
2. Namoczyć bułkę w wodzie lub mleku ( ja moczę w mleku), dobrze odcisnąć, zmielić jak ryby.
3. Cebulę obrać, pokroić w większe kawałki i również zmielić.
4. Do masy rybnej dodać posiekaną natkę pietruszki, jajka i przyprawy. Farsz powinien być pikantny. Wszystko starannie wymieszać.
5. Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju.


SMACZNEGO :)

17 stycznia 2012

Pierogi z ruskim farszem w waflu

W weekend nie było czasu na lepienie pierogów więc wykorzystałam przepis na pierogi w waflu. Robi się szybko i są równie syte jak tradycyjne pierogi.


Składniki:

pół kilo białego sera
70 dag ziemniaków
1 duża cebula
pieprz, sól

wafle (zużyłam dwa płaty)
1 surowe jajko
bułka tarta
odrobina mleka
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pokruszony ser biały.
2. Cebulę siekamy w kosteczkę, smażymy na rumiano i dodajemy do ziemniaków i sera. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem.
3. Ciepły farsz rozsmarowujemy po waflach. Chwilkę czekamy, by wafle zmiękły. Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry grubości 1,5 cm. Każdy plaster panierujemy w jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju.



Smacznego :)

15 stycznia 2012

Pasta jajeczna

Po głowie chodziła mi ostatnio taka właśnie pasta z mojego dzieciństwa. Doskonale pamiętam jej smak...była nieziemska. I oto powstała i w moim domu. Była pyszna i szybko zniknęła!


Składniki:

4 ugotowane jajka na twardo
1 łyżka majonezu
sól

Sposób przygotowania:

1. Jajka obieramy, oddzielamy białko od żółtek. Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Żółtka ucieramy na gładko z majonezem, robię to za pomocą widelca. Dodajemy starte białka. Wszystko mieszamy, ewentualnie dodajemy sól.

SMACZNEGO :)

14 stycznia 2012

Bitki po staropolsku

W powszechnym uważaniu bitki to mięso rozbijane tłuczkiem. Ale nie według mojej babci, od której mam ten przepis. Są to pyszne roladki schabowe lub wołowe nadziewane ogórkiem kiszonym, cebulą i papryką konserwową i duszone w sosie własnym.Smakują naprawdę wybornie - gwarantuję.



Składniki:

6 kotletów schabowych
ogórki kiszone
papryka konserwowa
1 cebula
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
kminek w ziarenkach
ewentualnie kostka mięsna
śmietana i mąka do sosu

Sposób przygotowania:

1. Mięso rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Ogórki i paprykę kroimy w grubsze paski, a cebulę w kostkę. Na każdym kotlecie układamy ogórek, paprykę i posypujemy cebulą. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
3. W rondelku gotujemy wodę (ok 1- 1,5 szklanki) z dodatkiem ziela, liścia laurowego, kostki mięsnej. Dodajemy zrumienione mięso i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Ewentualnie podlewamy wodą.
4. Pod koniec dodajemy kminek.
5. W miseczce rozrabiamy 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną zimnej wody. Zalewamy mięso i mieszamy całość. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Pychotka! Smacznego!

12 stycznia 2012

Spaghetti Bolognese

Ulubione danie mojego męża :) Mógłby jeść taki makaronik baaardzo często, ilekroć pytam co zrobić na obiad bo nie mam pomysłu, to jego odpowiedź brzmi: spaghetti :)


Składniki:

makaron spaghetti - ilość dowolna 
50 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól 
pieprz
zioła prowansalskie 
słodka papryka mielona
olej
ser żółty

Składniki:

1. Na gorącym oleju podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso dobrze się usmaży. Dodajemy pozostałe składniki i chwilę podsmażamy. Lekko studzimy masę mięsną.
2. Na talerze rozkładamy ugotowany makaron spaghetti, dodajemy porcje mięsa i posypujemy tartym żółtym serem.

SMACZNEGO :)

11 stycznia 2012

Zupa gulaszowa



Składniki:

1-2 piersi z kurczaka
2 litry bulionu (może być z kostki rosołowej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka
5 ziemniaków
2-3 papryki w różnych kolorach
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
olej do smażenia mięsa

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.
2. Na tym samym oleju usmażyć posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek.
3. Mięso, cebulę i czosnek przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz dodać marchewkę pokrojoną w plastry. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
4. Na koniec doprawić zupę koncentratem i majerankiem.

Smacznego :)

8 stycznia 2012

Pulpety zapiekane w sosie koperkowym

Zapraszam Was wszystkich na pulpety w sosie koperkowym. Przepis przypadł mi do gustu od pierwszego wypróbowania. Wynalazła go moja mama w zbiorach z przepisami siostry Anastazji.


Składniki:

Na pulpety: 
1 kg mięsa mielonego - dowolnego rodzaju
1 cebula
1 jajko
1 bułka
2-3 ząbki czosnku
włoszczyzna
pieprz, sól

Na sos koperkowy: 
1 szklanka słodkiej śmietanki
pół szklanki startego żółtego sera
3 łyżki świeżego posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

1. Namoczoną i odciśniętą bułkę dodać do mielonego mięsa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajko i dodać drobniutko pokrojoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy mięsnej uformować jednakowej wielkości pulpety.
2. Zagotować wodę z włoszczyzną, do gotującej się wody wkładać ostrożnie pulpety.
3. Ugotowane kulki przełożyć do żaroodpornego naczynia.
4. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Zalać sosem pulpety. Zapiec w piekarniku do momentu zgęstnienia i zrumienienia sosu.

SMACZNEGO :)

7 stycznia 2012

Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami

Najbardziej lubię krokiety ze słodką kapustą. Farsz przygotowuję według receptury mojej mamy. Farszu robię zawsze więcej ponieważ można go zamrozić i kiedyś ponownie wykorzystać do krokietów lub też do łazanek.


Składniki:

Ciasto:
250 ml mleka
150 ml wody, najlepiej gazowanej
2 jajka
250 g mąki
sól


Farsz:
pół główki białej kapusty
30-40 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
majeranek i inne ulubione przyprawy

Do panierki:
mleko
1 jajko
bułka tarta
olej

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto naleśniki i usmażyć.
2. Pół główki kapusty przekroić na 2-3 części i ugotować w wodzie do miękkości.
3. W międzyczasie obrać pieczarki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę posiekać i zrumienić na patelni. Dodać pieczarki i dusić do odparowania wody z pieczarek.
4. Przestudzoną ugotowaną kapustę wycisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą. Wszystko przełożyć do rondelka lub na patelnię i doprawić do smaku. Chwilę razem dusić by odparował nadmiar wody z kapusty.
5. Naleśniki smarować farszem, składać, panierować najpierw w mleku z jajkiem, a potem w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety można schować do lodówki, zamrozić w zamrażarce lub bezpośrednio zrumienić na oleju i podawać.


Smacznego :)

6 stycznia 2012

Lekka sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową

Polecam to danie wszystkim, którzy lubią sałatę lodową. Sałatka jest naprawdę pyszna, krucha i lekka.


Składniki:

1 główka sałaty lodowej
1 zielony ogórek
1 cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 pomidory
2 jajka
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

1. Sałatę umyć i wysuszyć. Liście porwać na drobniejsze kawałki.
2. Pomidora pokroić w grubsze kawałki, ogórka w półksiężyce, cebulę w drobną kosteczkę.
3. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Wszystko wymieszać. Doprawić przygotowanym sosem z oliwy z oliwek, musztardy, ziół, soli i pieprzu.
4. Na każdej porcji sałatki rozłożyć ugotowane i pokrojone w ćwiartki jajko.


SMACZNEGO :)

Źródło: Gotujmy.pl

5 stycznia 2012

Jajka faszerowane chrzanem i szynką



Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo
15 dag szynki
1 łyżka siekanego koperku
2-3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka (ilość zależy jak ostre jajka chcemy)
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka przekroić wzdłuż, wyciągnąć żółtka.
2. Żółtka rozetrzeć z chrzanem i majonezem. Dodać drobno pokrojoną szynkę oraz koperek. Doprawić do smaku.
3. Farsz nałożyć do białek. Dowolnie udekorować. Odstawić, by smaki się przegryzły.




SMACZNEGO :)

Źródło: Mirabelkowy blog

3 stycznia 2012

Rosół

Witam w Nowym Roku 2012! Wszystkiego co najlepsze! Noworoczne blogowanie zaczynam od niedzielnego rosołu. Rosół gości w wielu polskich domach, jedni go kochają, inni nienawidzą. Należę na szczęście do tej pierwszej grupy. I uważam, że nie ma to jak talerz gorącego rosołu w niedzielę :)


Składniki:

2 duże udka z kurczaka lub 5-7 skrzydełek
1 marchewka
1 pietruszka
2 suszone grzybki
1 nieduża cebula
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i odszumowujemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę opalamy nad zapalonym palnikiem gazowym. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki.
3. Do odszumowanego rosołu dodajemy warzywa, ziele, liść laurowy, duszony grzybek, kostki i gotujemy. 
4. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem i posypujemy siekaną natką pietruszki.



SMACZNEGO :)