21 września 2024

Karkówka z patelni

 Sezon grillowy prawie za nami, ale pyszną karkówkę można sobie również przygotować w zaciszu domowym na zwykłej patelni. Zależy ją jednak wcześniej zamarynować - tak samo jak przygotowując mięso na grilla.

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki

Marynata:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. 

2. Karkówkę delikatnie rozbić. 

3. Mięso przełożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce całą noc. 

4. Mięso z wyjętej marynaty smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron przez kilka minut. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!