1 lutego 2022

Zapiekanka chlebowa / Pudding chlebowy z kiełbasą i serami

 Pudding chlebowy to świetny pomysł na wykorzystanie zalegającego chleba. Tym razem przygotowałam go z cienką kiełbaską typu frankfurterki oraz dwoma rodzajami sera. Można dorzucić czego dusza zapragnie, bo to taka zapiekanka - resztówka 😊

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba
  • 4 małe frankfurterki
  • kilka zielonych oliwek
  • 1/2 sera camembert ziołowego
  • kawałek wędzonego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do jajek
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

1. Chleb pokroić w grubą kostkę, sery i oliwki na plasterki, kiełbaski na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekać.

2. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. W miseczce wymieszać jajka, mleko z pieprzem i przyprawą do jajek. Mieszanką zalać składniki zapiekanki.

3. Naczynie umieścić w piekarniku nagrzany do 180*C. Piec 25-30 minut. 

Smacznego!!! 


 Na blogu już jest kilka tego typu zapiekanek, w tym jedna na słodko. Zapraszam!

Angielski pudding z rodzynkami

Zapiekanka chlebowa z kiełbasą

Zapiekanka chlebowa z kiełbasą i pieczarkami

 

 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!