22 października 2021

Sałatka marchewkowo-cebulowa z jajkiem

 Pierwszy raz spotkałam się z tą sałatką w lokalnej restauracji. Bardzo nam posmakowała - składników tu niewiele, ale za to smak oryginalny. Idealna do pieczywa. 

Składniki:

  • 500 g marchewki 
  • 500 g cebuli - (dałam trochę mniej)
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Marynata do gotowania cebuli:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

1. Cebulę pokroić w piórka lub grubszą kostkę, składniki marynaty zagotować, wrzucić cebulę i całość gotować, aż cebula będzie półmiękka, odcedzić i ostudzić. 

2. Marchewkę ugotować w wodzie (nie powinna być zupełnie miękka), ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

3. Jajka obrać, również zetrzeć na tarce jarzynowej. Marchew, jajka i cebulę połączyć, dodać majonezu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. 

Smacznego!!!


Źródło: trzecitalerz.blogspot.com

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!