5 października 2024

Pączki dyniowe

 Takie pączki to moje zeszłoroczne odkrycie. Sezon na dynie trwa, więc jeśli nie macie na nie pomysłu, to zróbcie sobie właśnie takie słodkości!

Składniki:

  • ok 600 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 150 g pure z dyni
  • 40 g świeżych drożdży
  • 60 g masła - miękkiego
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • szczypta soli + 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do głębokiego smażenia 
  • marmolada do nadzienia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

2. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku z 1 łyżka cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić do podrośnięcia. 

3. W misce umieścić pozostałe składniki. wlać wyrośnięty zaczyn, miksować mikserem z hakami. Ciasto jest klejące i można go lekko oprószyć mąką. Odstawić na 1h do podwojenia objętości. 

4. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać kółka lub na wzór oponki. robiłam pół na pół. Część pączków z dziurką i część z nadzieniem. 

5. Powycinane pączki przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. 

6. Pączki usmażyć na tłuszczu (175*C) z obu stron na rumiano. Wyłożyć na papierowym ręczniku. 

7. Po usmażeniu nadziać marmoladą, poprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!


Źródło: www.domowysmakjedzenia.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!