8 października 2024

Smażone marynowane kanie

 Jeśli jesteście fanami kotletów z kani, to podpowiadam wam jak je zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi zimą.

Składniki:

  • 6 dorodnych kani
  • 2 jajka 
  • odrobina mleka
  • przyprawa typu vegeta lub sól
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy 

Sposób przygotowania:

1. Kanie oczyścić, pokroić na takie kawałki, by zmieściły się w słoiku. 

2. Jajka wymieszać z mlekiem i vegetą w talerzu. Kawałki kani kolejno panierować w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. 

3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gotować koło 5 minut, by cebula zmiękła. 

4. Gorącą zalewą zalać kanie ułożone w słoikach. Można zakręcić i odstawić do góry dnem, ale ja jeszcze zapasteryzowałam przez 10 minut. 

5. Przechowywać w chłodnej piwnicy lub w lodówce.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!